Aktionærfordele

De fleste investorer køber aktier for at tjene penge, enten ved udbyttebetaling eller avance ved salg. Men mange børsnoterede selskaber tilbyder også andre fordele for deres aktionærer. Der kan være tale omrentefordele i bankerne, billetter til fodboldkampe eller årskort til forlystilsesparkerne.

De største danske banker, som Nordea og Danske Bank giver ingen former for aktionærfryns. Men derimod giver en række mindre banker betydningsfulde fordele til deres aktionærer. Herunder kan nævnes fordele som højere indlånsrente, lavere udlånsrente, gratis- kort, netbank, rejseforsikring og særlige arrangementer for aktionærerne.

Aktionærfordelene kan godt have betydning for valget af aktier. Nogle kan føle sig tvunget til at købe aktierne for at opnå de mulige fordele og det kan få en boble til at vokse. Af de banker som er krakket under finanskrisen kan nævnes Roskilde Bank og Amagerbanken, som havde betydningsfulde fordele for deres aktionærer – hos Roskilde Bank lød budskabet jo flere aktier jo flere fordele. Så det er ikke nødvendigvis en fordel at købe aktier med tilhørende aktionærfordele.

Aktionærfordele i andre brancher kan have betydning for det samlede afkast. Som eksempel kan vi illustrere fodboldklubben Brøndby IF. Er du eksempelvis indehaver af 10 aktier i Brøndby IF, modtager du årligt 2 gange 2 fribilletter til en samlet værdi af ca. 320 kroner. For at få adgang til fribilletterne kræves der blot en investering på 10 aktier a pt. 21 kroner, hvilket giver en udgift på 210 kroner. Udbyttet i form af gratisbilletter kan nu beregnes til 152% årligt, som vel at mærke er skattefrie.

Mange børsnoterede selskaber plejer kunderne ved at tilbyde dem nogle gode produkter til fornuftige priser. På den måde kan de i sidste ende generere et større afkast til deres aktionærer. Du skal derfor være klar over din investeringsstrategi – vil du have aktionærfordele eller det bedst mulige afkast?