Investering i guld

guld-investering
Der er mange usikkerheder ved at investere i metaller, men der er også mange muligheder. Når jeg snakker om metaller er det primært Guld, Sølv og til dels platin. De kaldes for precious metals og der gælder nogle andre forudsætninger end for de såkaldte Base metals, såsom zink, tin, bly og kobber. 
Base metals er meget afhængig af konjukturforholdene, da deres hovedaftagere er Industrien. Selvom sølv også anses for at være et industrimetal, bærer dette metal stadig en monetær værdi og historisk har det fulgt gulds udvikling og derfor er det også med i Precious metals-puljen.

Hvis vi ser på supply-demand spørgsmålet, så har vi et supply af guld og sølv der i de seneste 20 år er skrumpet, primært pga. af den “lave” værdi. Siden 1980 ca. har guld og sølv priserne stort set kun gået ned ad. (sidelæns) Dette har ført til mange lukninger af mindre rentable miner, færre uddannet geologer og en total mangel på mediedækning. Selvom Guld og sølvprisen begyndte at stige fra 2002 – 2008, har det ikke været ensbetydende med hutige og nye mine åbninger eller at en masse nyuddannet geologer stod til rådighed. Det tager tid, og netop derfor vil supply-siden ikke kunne følge med i årene fremover.

Ja, demand kan svækkes når USA og Europa går ind i en lavkonjuktur, men jeg tror på at østen fortsat vil efterspørge begge metaller. Med ca. halvdelen af verdens befolkning, der bliver rigere og rigere, kommer Kina, Indien, Parkistan osv. til aftage alt og jeg mener alt hvad de kan komme i nærheden af af guld og sølv. Dertil skal nævnes at Rusland opkøber hele sit lands egen produktion af guld og sølv samtidig med at det køber op ude i verden.

Tillægger du dertil at guld og sølv er et værn imod inflation, da det vil holde sin værdi, har man en rigtig fornuftig investeringsmulighed.

Du kan handle på guldmarkedet via din broker, enten på spot FX markedet i XAU/USD eller som standard eller mini futures.

Guldmarkedet er udelukkende styret af spekulanter som benytter markedet som en sikker havn til deres frie midler. Når der hersker usikkerhed og nervøsitet på aktiemarkederne vil man se guldpriserne stige og det har ingen betydning for mod hvilken valuta. I sidste uge har vi set guldmarkedet ramme en top da vi endelig kom over de $1,000 per ounce, med efter et fald på over $100 på ganske få dage ser jeg potentiale til yderligere fald i guldmarkedet. Det er helt tydeligt at banker, hedge fonde og investeringshuse nu flytter deres kapital tilbage til aktiemarkederne. Et valutapar som fx USD/JPY der er højt korreleret med det brede Dow Jones index har formet en solid bund lige under 100 så vi burde se yderligere stigninger til Dollaren i den kommende uge. Især over for den Australske Dollar og den New Zealandske Dollar burde der være potentiale til fald. Sølvmarkedet faldt også dramatisk i sidste uge fra en top omkring $21 til at lukke i omkring $16. Det er ikke ubetydelige fald vi ser og hvis du er short CFD’ere på amerikanske aktier kunne det være på tide at tage profit.

Lidt historie fra tilbage i tiden:
Jeg startede i 1970 efter jeg i 1969 havde tilbragt en uge på guldbørsen i Paris. Det foregik i kælderen med en ydre ring af brokere på ca. 30 og en indre ring af bankrepræsentanter på ca. 10. Maskinbevæbnede politigendarmer spadserede rundt blandt os. Svejtsiske bankfolk var til stede, som lige for øjnene af politigendarmerne tilbød smugling og levering af guld 10 % under Pariserprisen. Dette kræver den kommentar, at på det tidspunkt var det franske guldmarked et lukket marked import og eksport forbudt.En lukrativ og tilsyneladende meget sikkert forretning.

Efter under den franske revolution at have stiftet bekendtskab med papirpenge Assignater på en skotte John Laws foranledning med en dundrende inflation og værdiløshed til følge indførte Napoleon guldmøntfoden for igen at stabilisere pengesystemet. Jeg blev behandlet som en stor celebritet. Rygtet gik, at jeg personligt var milliardær, der ville etablere guldhandel i Norden.

Guld var allerede dengang og med en tradition der gik tilbage til Napoleon et normalt anlægsobjekt for de besiddende. Jeg spurgte om rammerne for læger, advokater og arkitekter 10-15 kilo og for store industrielle op til 100 kilo. Personligt mødte jeg en rigmand der var god for 500 kg.


Guld er penge, hvis kvalitet aldrig drages i tvivl. Guld og sølv findes på alle internationale valutahandleres liste. Agio ligger på en 1/2 % dvs forskellen på salg og køb. London guldspot er principielt bankers tilbagekøbspris og garanteret af dem. Køb og salg en tillidssag mellem 2 i forvejen bekendte partnere og principielt anonym foretaget via en telefon betinget af cash eller guld i hånd

Investering i guld er ikke altid lige til, og man skal tænke sig lidt om hvor man køber. Da banker og centralbanker er sæde for den organiserede kriminalitet, er det måske klogt at finde på nogle alternative løsninger. Danske banker beskæftiger sig ikke med guldsalg eller guldkøb – begrundes med at det ikke har klientellets interesse. Danskere er hjernevaskede med hensyn til guld og sølv. De har en mytisk indstilling til emnet og kan slet ikke nås i en diskussion om det.