Sådan tjener du penge på aktiemarkedet

… den menneskelige natur indstillet på at opnå succes i alle dets mange aspekter og derfor satse på fremgang og en positiv udvikling i forretningslivet. Historien viser os at fremgang på aktiemarkedet og økonomien har været fremherskende, og det ligeledes historisk bør være fremgang man skal satse sine opsparede midler på. 

Når det så er sagt, skal det også siges, at mennesker er flokdyr – altså får – (mææh). Mennesket bevæger sig i en og samme retning, nemlig frem og ikke tilbage for tilbagegang er ikke succes og der realiseres dermed intet! zero, nada, nothing!

I dag har vi set det amerikanske marked stige med 1-2 % efter en negativ start på året: http://money.cnn.com/2008/01/09/markets … 2008010917

Dette er af naturlig årsag fordi DER ER FLERE KØBERE END SÆLGERE!
Tendensen begynder imidlertid at blive klar: lavere bunde og lavere toppe, og bundene bliver hurtigt lavere fordi mennesket notorisk er drevet af frygt og ønsker at beskytte sine aktiver meget hurtigt for derefter at løbe og gemme aktiverne andetsteds (måske obligationer, måske anfordringsindskud mv., ikke noget jeg skal være dommer over for).

Problemet, når aktiemarkedet begynder at have flere sælgere end købere, er, at køberne som oftest stikker hovedet ud af hulen lidt for tidligt og får bidt hovedet af med lbjørnens store gab. Her oplever vi på EI mange skrige i fortvivlelse om, hvorfor helvede den skide bamse netop skulle komme nu når de var ved at nakke tyr nummer 40. Godt nok var det ved at blive sendt og opmærksomheden sløvet, men tyr nummer 41, 42 og 43 synes at være nemme bytter.
Hulemanden der er for nysgerrig for hurtig får dermed bidt hovedet af, mens den tålmodige kan afvente morgendagen sikkert fordi han udemærket havde prøvet at stikke hovedet ud for tidligt og udemærket godt vidste at hvis han blot ventede nok skulle få mange chancer for at nakke mange hundrede tyre når han var fuldt opmærksom igen og havde fundet nye græsgange. For den kloge jæger ved, at tyren græsser andre steder, men altid kan nakkes på samme måde.

Og tilbage til virkeligheden…
Inflationen har været stigende og øger dermed sandsynligheden for stigende renter med efterfølgende faldende obl. kurser. Eneste mulighed for den almene investor ved denne situation; råvarer og andre strukturerede produkter hvor risikoen går hånd i hånd med de gearede investgeringer der foretager (netop fordi råvarerinvesgtering kun kræver en llle sum penge som sikring for handlen, den egentlige handel der måske er 100 gange mere værd finder aldrig sted). Guldpriserne skyder i vejret efter som det historisk er alternativet til at inflationssikre ens aktiver.

Min holdning er, at fremtiden ikke byder på shorthandlere i større omfang netop pga. menneskets psykologiske træk. Investorer omkring i Verden vil derfor tabe penge og i større omfang løbe med likviditeten og profitten indtil der atter spottes fremgang hvorefter likviditeten vil strømme ind igen og vi vil se en gengivelse af de sidste års økonomiske højkonjunktur. Fremdriften vil fundamentalt være den samme, samtidig med, at de fundamentale ting der får atkier til at stige og falde vil vise sig påny, nemlig den menneskelige psykologi. Menneskets efterspørgsel efter varer, afkast og fremgang..

Nøgleordene er likviditet og psykologisk køb/salgs-pres. Begge ting er pressede for tiden uanset hvor mange kunstige åndedræt asiatiske og andre større institutionelle investorer giver aktiemarkedet. Konjunkturene kan blot udlignes en smule, så investor må blot væbne sig med tålmodighed og altid havde likviditetsreserver. Som Benjamin Graham sagde: aktiemarkedet kommer hver dag og banker på døren, som en anden sælger, for at tilbyde en ny pris…